Meer tijd voor kerntaken door uitbesteden salarisverwerking

Ondernemers met personeel zijn wettelijk verplicht om een salarisadministratie bij te houden. Dit kun je zelf doen, maar het vereist wel de nodige kennis. Het is namelijk een complexe materie. Zo moet je precies weten hoe je een bruto- en nettoloon berekening maakt, een jaaropgave opstelt en een aangifte loonheffing indient. Daarnaast moet je de fiscale en sociale wet- en regelgeving volledig kunnen dromen.

Dit is allemaal niet gemakkelijk, omdat de regels voortdurend veranderen. Daardoor is de salarisadministratie een tijdrovende klus die, helaas, maandelijks terugkeert. De tijd die je aan de administratie besteed  kun je vast beter gebruiken voor andere zaken. Het uitbesteden van de salarisadministratie is daarom een uitstekende manier om meer tijd vrij te maken voor je kerntaken. Bovendien weet je dan zeker dat de salarisadministratie perfect wordt geregeld

Wanneer je salarisadministratie zelf doen?

Heb je net je eerst werknemer in dienst genomen, dan is het niet per se nodig om de salarisadministratie uit te besteden. De tijd die je spendeert aan de administratie is dan namelijk nog te overzien. Je hebt het zelf in de hand en houd zelf het overzicht. Je weet precies wat je jouw personeel betaalt. En het is waarschijnlijk de grootste kostenpost van je onderneming. Met meer werknemers ben je echter meer tijd kwijt aan de administratie en kan het interessant worden om de salarisadministratie uit te besteden.

Wanneer je salarisadministratie uitbesteden?

In principe is het uitbesteden van de salarisadministratie voor vrijwel iedere onderneming interessant. Helemaal wanneer je weinig affiniteit hebt met boekhouden. Een bijkomend voordeel van het uitbesteden van de salarisadministratie, is dat je ook de verantwoordelijkheid van een ordentelijke administratie uit handen geeft. Daardoor loop je geen risico op boetes van de Belastingdienst. Dat risico loop je wel wanneer je de salarisadministratie zelf doet en daarbij een fout maakt.

Over het algemeen is het uitbesteden van de salarisadministratie vooral aantrekkelijk voor organisaties die tussen de tien en de vijftig werknemers in dienst hebben. Grotere bedrijven kunnen de salarisadministratie natuurlijk ook uitbesteden, maar vaak is er dan een eigen salarisadministrateur of een afdeling Salarisadministratie die de administratie voor zijn rekening neemt.

 

Terug naar boven