Wat is een min max contract?

Het wordt steeds vaker gebruikt, een min max contract. Maar wat is het nu eigenlijk precies en wat zijn de regels die erbij gelden? Wij gaan het je uitleggen.

Wat zegt een min max contract?

Wanneer je een min max contract hebt dan wil dat zeggen dat jij een contract hebt waarin staat hoeveel je minimaal en hoeveel je maximaal aan uren zal gaan werken over een bepaalde periode. Het is fijn om te weten wat de werkgever van jou mag verwachten tijdens een min max contract maar zeer zeker ook heel goed om te weten wat jij voor rechten hebt. Weet je niet goed waar je recht op hebt en wat de regels betreffende zo een contract zijn dan kan het zomaar gebeuren dat jouw werkgever daar misbruik van gaat maken.

Wat zijn de regels bij een min max contract?

Er zijn een aantal regels die gelden bij een min max contract waar zowel jij als je werkgever zich een dienen te houden. Wij gaan er hieronder een paar voor je toelichten.

Na 6 maanden werken loondoorbetaling

Ben jij opgeroepen maar werk je er al langer dan zes maanden? Kun je niet werken door een reden die voor risico komt van de werkgever? Dan heb jij ten alle tijden recht op een doorbetaling. Ze noemen dit ook wel loondoorbetalingsverplichting.

Er kan in jouw cao staan dat deze periode van zes maanden verlengd gaat worden. Dit kan gebeuren wanneer we het hebben over incidentele werkzaamheden of over werkzaamheden die geen vaste omvang hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer jij iemand vervangt omdat deze persoon ziek is. 

Wat gebeurt er bij ziekte

Wanneer je ziek bent wordt je loon doorbetaalt voor de dagen dat jij ingeroosterd bent. Je krijgt dan minimaal 70%.

Een min max contract en ontslag

Jouw werkgever kan je niet zomaar ontslag geven wanneer jij een min max contract hebt. Hij is verplicht om je voor het minimaal aantal uren op te roepen. Wil hij jou toch ontslaan dan dient hij dit via de regels van het ontslagrecht te doen.

Terug naar boven