Salarisadministratie uitbesteden of zelf doen?

Als ondernemer met personeel ben je verplicht om de salarisadministratie bij te houden. Wanneer je een kleine onderneming hebt is het misschien nog wel zelf te doen maar wanneer je onderneming groot is dan kan je het gaan uitbesteden. Welke keuze zou voor jouw onderneming het beste zijn?

Uitbesteden van salarisadministratie

Wanneer je tegen het papierwerk op ziet dan is het een goed idee om de salarisadministratie uit te besteden. Je bent er als onderneming verzekerd van dat ze de salarisadministratie, loonstroken, jaaropgaven en loonbelasting aangiften verzorgen.

Voordelen van het uitbesteden van salarisadministratie

Het uitbesteden van salarisadministratie heeft als voordeel dat het tijd bespaart. Als onderneming hoeven dan alleen de urenstaten en personeelsmutaties bijgehouden te worden. Er hoeft ook niet verdiept te worden in de complexe materie van de loonadministratie. De regels die steeds veranderen hoeven dan niet bijgehouden te worden. De prijs van het uitbesteden van de salarisadministratie valt vaak ook mee.

Nadelen van het uitbesteden van salarisadministratie

Het uitbesteden van salarisadministratie heeft een aantal nadelen. Er is minder overzicht en de onderneming is afhankelijk van het administratiekantoor. Elke mutatie moet dan via het administratiekantoor verlopen. Bij het uitbesteden wordt er ook geen kennis en expertise opgebouwd. Als ondernemer ben je dan niet bekend op het gebied van boekhouden en belasting. En wat betreft de kwaliteit is er minder grip op. Als werkgever zijn fouten in de loonadministratie een duur grapje.

Zelf uitvoeren van de salarisadministratie

Als je als ondernemer zelf de salarisadministratie gaat doen, is een salarissoftwarepakket of een online applicatie een mooie oplossing. Er is dan wel enige kennis nodig op het gebied van boekhoudkundige en fiscale kennis. Vaak is er in de software opgenomen dat het wettelijke aanpassingen automatisch meenemen.

Voordelen van het zelf uitvoeren van de salarisadministratie

De voordelen vanzelf de salarisadministratie doen zijn:

Nadelen van het zelf uitvoeren van de salarisadministratie

De nadelen van zelf de salarisadministratie doen zijn:

Privacy en de salarisadministratie

Er mogen alleen gegevens vastgelegd worden die nodig zijn voor de administratie te voeren. Hier mogen geen medische gegevens in voorkomen. Dus ook geen oorzaken of aard van de ziekte.

Terug naar boven