Geld, je kunt er niet omheen maar het is heel erg belangrijk. Vooral omdat het dagelijks leven de afgelopen jaren steeds duurder is geworden is het belangrijk om te weten wat je precies met één euro kunt. De waarde van de euro hangt af van meerdere componenten. Het belangrijkste is natuurlijk, hoeveel ben je waard? Wat krijg je per maand? Maar ook de inflatie speelt een grote rol in 2022 want dit bepaalt de koopkracht. In dit artikel lees je alles over salarisverhoging en inflatie in 2022. Wat kun je het komende jaar verwachten? En wat betekent dit voor jouw portemonnee?
Om helder te krijgen hoe de verhoudingen tussen de inflatie en een salarisverhoging werken is het belangrijk om te weten wat inflatie precies is. Heel simpel uitgelegd betekent inflatie wat een euro waard is en wat je hiervoor kunt kopen. Als de inflatie stijgt wordt jouw geld minder waard. Je kunt dus veel minder kopen voor een euro dan voor de inflatiestijging.
Wanneer de inflatie daalt werkt het dus precies andersom. Dan wordt de euro meer waard en krijg je dus meer koopkracht.
Vrij recent werd bekend dat vrijwel alle werkenden in Nederland een loonstijging tegemoet kunnen zien. Je zou op het eerste ogenblik denken, dat is goed nieuws. Dat is natuurlijk ook zo, het is altijd fijn als het loonstrookje hoger uitvalt. Alleen is het grote nadeel van de loonstijging dat de inflatie in 2022 ook stijgt.
Met andere woorden, in verhouding schiet je er niet zoveel mee op. De inflatie neemt in 2022 toe, en daardoor neemt de koopkracht af. Ook al heb je dus meer geld per maand, je zult het in de praktijk niet zo ervaren en het kan zelfs zo zijn dat je koopkracht afneemt. Dit is het geval als de inflatie procentueel meer toeneemt dan jouw loonsverhoging.
De voorlopige verwachting van inflatie 2022 is dat het over 2022 ruim 6% bedraagt. Dat is fors! En dat ga je zeker wel merken in de portemonnee. Wat kun je daaraan doen? Vrij weinig. De inflatie bepaal jij niet en het loonstrookje helaas ook niet. Als je financieel gewoon prima rond kunt komen en ook op maandelijkse basis nog kunt sparen is er vrij weinig aan de hand.
Wanneer dit moeilijker wordt is het verstandig om eens goed naar de financiën te kijken.
Als de inflatie stijgt en daardoor de koopkracht afneemt dan kan dit hele vervelende gevolgen hebben. Je kunt dan ervaren dat je minder kunt besteden. De inflatie 2022 ziet er niet gunstig uit en dat betekent minder koopkracht. Wanneer dit een lastig probleem wordt kan het heel goed zijn om te kijken waar je kunt besparen.
Dat kan op energieverbruik zijn maar ook overbodige abonnementen. Sowieso kan het eigenlijk nooit kwaad om eens een financiële check te doen om te kijken waar je staat en of je ergens geld kunt besparen. Zo kun je het verlies van de verhoogde inflatie toch nog enigszins een beetje op zien te vangen. Want uiteindelijk is het belangrijk dat je ontspannen kunt leven en van je geld kunt genieten.