Loonschalen in Nederland

Een loonschaal, ook wel salarisschaal of salarisklasse genoemd, bepalen de hoogte van een arbeidsloon. Hoe werkt een loonschaal precies en hoeveel groei is er binnen die schalen mogelijk? We zetten het hieronder voor je neer.

Uitleg loonschaal

Een loonschaal is opgebouwd uit een reeks bedragen van laag naar hoog. Vaak worden dit treden genoemd. Deze bedragen zijn bruto en op basis van een fulltime functie. Een loonschaal is onderdeel van een loongebouw of salarishuis. Alle organisaties of bedrijven met een CAO hebben een loongebouw. 

Lees het verschil tussen bruto- en netto loon

Hoe werkt het?

De functie, opleidingsniveau, werkervaring en leeftijd bepalen jouw salaris aan de hand van de zogenoemde loonschaal. Als je dus net start op de arbeidsmarkt, word je vaak onderaan het loongebouw ingedeeld. 

Groeien

Zoals hierboven benoemd, bestaat een loonschaal uit treden. Functioneer je goed? Dan kun je één of meerdere treden binnen jouw salarisschaal omhoog verhuizen. Naarmate je carrière vordert, groei je door tot je op een bepaald moment het plafond bereikt. Je zit dan op het maximum salarisbedrag wat je kunt verdienen binnen die loonschaal. Het salaris blijft dan gelijk, afgezien van algemene CAO-verhogingen. Overstappen naar een hogere loonschaal is alleen mogelijk indien je promotie maakt, bijvoorbeeld als je van junior tot medior doorgroeit, of een andere functie gaat bekleden.

CAO

Loongebouwen en loonschalen verschillen per sector en meestal zelfs per organisatie of bedrijf. Hoeveel invloed een bedrijf mag uitoefenen op de lonen verschilt per CAO. In het onderwijs of bij een gemeente staat het loongebouw van de CAO vast en daar moet de werkgever zich aan houden. Sommige loonschalen zijn verouderd, bijvoorbeeld de loonschaal van de CAO slijterij. Deze dateert van 1 januari 2012. HetSalarisKantoor heeft daarom met behulp specialisten van HetSalarisKantoor.nl de loonschaal bijgewerkt per 1 juli 2019. In het geval er geen CAO is, bepaalt de werkgever zijn eigen beloningssysteem, mits het minimum uurloon wordt uitgekeerd. Daarnaast kunnen werkgevers bij HetSalarisKantoor terecht om de loonadministratie uit te besteden. 

Functieniveau en onderhandelen

De meeste loonschalen worden bepaald op basis van het functieniveau. Hoe zwaarder de functie of hoe meer verantwoordelijkheid, hoe hoger de loonschaal en het loon. Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek voor een nieuwe functie staat de loonschaal zodoende vast, maar is er vaak ruimte om te onderhandelen op welke trede je instroomt. Dit is meestal op basis van je werkervaring, relevante kennis en vaardigheden.

Terug naar boven