Loonschalen in Nederland

Een loonschaal, ook wel salarisschaal of salarisklasse genoemd, bepalen de hoogte van een arbeidsloon. Maar hoe werken loonschalen precies? En hoeveel groei is er binnen die schalen mogelijk? We zetten het hieronder voor je neer.

Wat zijn loonschalen?

Loonschalen, ook wel salarisschalen genoemd, zijn categorieën of klassen waarin salarissen van werknemers worden ingedeeld. Een loonschaal is opgebouwd uit een reeks bedragen van laag (minimumbedrag) naar hoog (maximumbedrag). Vaak worden dit treden genoemd. Deze bedragen zijn bruto en op basis van een fulltimefunctie. Een loonschaal is onderdeel van een zogeheten loongebouw of salarishuis. Alle organisaties of bedrijven met een cao hebben een loongebouw. Dit zogeheten systeem wordt door organisaties ingezet om duidelijkheid, maar ook rechtvaardigheid, te garanderen in de manier waarop werknemers worden beloond; werknemers met dezelfde verantwoordelijkheden en ervaringen ontvangen een vergelijkbaar salaris.

Hoe werken loonschalen in Nederland?

De functie, opleidingsniveau, werkervaring en leeftijd bepalen jouw salaris aan de hand van de zogenoemde loonschaal. Als je dus net start op de arbeidsmarkt, word je vaak onderaan het loongebouw ingedeeld. Bij goed functioneren kun je tredes omhoog klimmen, waardoor je meer salaris krijgt. Doordat elke loonschaal vaste stappen heeft, kun je inzien waar je naartoe werkt als je de ambitie hebt om te groeien in je salaris. De tredes zijn gebaseerd op factoren zoals ervaring, opleidingsniveau, verantwoordelijkheden en de duur van je dienstverband. Op deze manier motiveren organisaties hun werknemers om zich te ontwikkelen en te groeien.

Voorbeeld van loonschalen

Loonschalen worden vaak aangeduid met letters. Zo heb je loonschaal A, loonschaal B, loonschaal C, loonschaal D en zo verder. De letters vertegenwoordigen een bepaald niveau van functioneren. Waarbij loonschaal A een startersfunctie is, is loonschaal C meer gericht op ervaren en gespecialiseerde werknemers.

Loonschaal A:

Startersniveau voor jonge professionals. Je werk onder directe begeleiding.

Loonschaal B:

Een niveau hoger. Je bent in staat om zelfstandig te werken.

Loonschaal C:

Niveau voor gespecialiseerde professionals met veel ervaring. Je bent in staat om werkzaamheden te beheren.

Loonschaal D:

Niveau voor experts of leidinggevenden. Je bent in staat om te adviseren.

Groeien in salaris

Zoals hierboven benoemd, bestaat een loonschaal uit treden. Functioneer je goed? Dan kun je één of meerdere treden binnen jouw salarisschaal omhoog verhuizen. Naarmate je carrière vordert, groei je door tot je op een bepaald moment het plafond bereikt. Je zit dan op het maximum salarisbedrag wat je kunt verdienen binnen die loonschaal. Het salaris blijft dan gelijk, afgezien van algemene CAO-verhogingen. Overstappen naar een hogere loonschaal is alleen mogelijk indien je promotie maakt, bijvoorbeeld als je van junior tot medior doorgroeit, of een andere functie gaat bekleden.

Functieniveau en onderhandelen

De meeste loonschalen worden bepaald op basis van het functieniveau. Hoe zwaarder de functie of hoe meer verantwoordelijkheid, hoe hoger de loonschaal en het loon. Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek voor een nieuwe functie staat de loonschaal zodoende vast, maar is er vaak ruimte om te onderhandelen op welke trede je instroomt. Dit is meestal op basis van je werkervaring, relevante kennis en vaardigheden.

loonschalen in nederland uitlgelegd onderhandelen

Loonschalen in Nederland

In Nederland worden loonschalen voornamelijk gebruikt in cao’s (collectieve arbeidsovereenkomsten). Elke cao is anders. Loongebouwen en loonschalen verschillen per sector en meestal zelfs per organisatie of bedrijf. Hoeveel invloed een bedrijf mag uitoefenen op de lonen verschilt per cao. In het onderwijs of bij een gemeente staat het loongebouw van de cao vast en daar moet de werkgever zich aan houden. Sommige loonschalen zijn verouderd, bijvoorbeeld de loonschaal van de CAO-slijterij. Deze dateert van 1 januari 2012. HetSalarisKantoor heeft daarom met behulp specialisten van HetSalarisKantoor.nl de loonschaal bijgewerkt per 1 juli 2019. In het geval er geen cao is, bepaalt de werkgever zijn eigen beloningssysteem, mits het minimum uurloon wordt uitgekeerd. Daarnaast kunnen werkgevers bij HetSalarisKantoor terecht om de loonadministratie uit te besteden.

Tot welke loonschaal hoor ik?

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals je functie en bijhorende verantwoordelijkheden, opgedane ervaring, opleidingsniveau en de afspraken die gemaakt zijn in de branche en cao. Als je wil weten in welke schaal jij thuishoort, dan kun je simpelweg de cao van je organisatie raadplegen of een navraag doen bij de hr-afdeling. Ook kun je bij FNV terecht om cao’s per sector in te zien.

Samenvattend…

Loonschalen bieden jou als werknemer duidelijkheid in je huidige en toekomstige salaris. Het systeem is gebaseerd op transparantie en eerlijkheid. Door de inzet van salarisschalen kan eerlijke beloning gewaarborgd worden; werknemers met vergelijkbare ervaring krijgen een vergelijkbaar salaris. Wil je groeien in je functie en salaris, dan kun je door de schalen precies inzien waar je naartoe kan werken.

Terug naar boven