Wordt loon doorbetaald tijdens corona?
Het coronavirus heeft de hele wereld inmiddels in zijn greep, er zijn wereldwijd al talloze doden te betreuren die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In het begin waren dat vooral oudere mensen en mensen die behoren tot de zogenaamde risicogroepen, tegenwoordig worden ook jongeren getroffen door de ziekte. Maar los van de medische impact heeft de economie ook veel te lijden onder het coronavirus. Talloze bedrijven zijn failliet gegaan omdat ze geen omzet meer draaien door deze coronatijd veel personeel is ontslagen omdat er eenvoudigweg geen werk meer is voor ze. Zowel werknemers als werkgevers staan wat dat betreft voor grote uitdagingen die ze het hoofd moeten bieden in deze tijd.
Risicogroepen corona
Zoals gezegd lopen de risicogroepen een hoger risico om ernstig ziek te worden of zelfs te overlijden door het coronavirus. Vanwege het hogere risico dat deze groep mensen loopt zullen we hieronder een opsomming geven van die groepen.
- Personen met diabetes die slecht ingesteld zijn en/of complicaties hebben.
- Chronische hartpatiënten
- Personen met diabetes die slecht ingesteld zijn en/of complicaties hebben.
- Personen die last hebben van chronische luchtweg- of longproblemen en die onder behandeling zijn van een longarts.
- Personen die last hebben van een verminderde weerstand tegen infecties door het gebruik van medicijnen voor een auto-immuunziekte
- Personen die een nierdialyse moeten ondergaan als gevolg van een nierziekte of die aan het wachten zijn op een niertransplantatie.
- Personen die een orgaantransplantatie of een stamceltransplantatie hebben ondergaan.
- Personen met een ernstige leverziekte.
- Personen met zeer veel overgewicht.
Wanneer moet er loon worden doorbetaald?
Een vraag die veel werkgevers zich afvragen is of er nou wel of geen loon moet worden doorbetaald tijdens de coronacrisis en vooral ook in welke gevallen. U kunt daarover wellicht ook informatie inwinnen bij een arbeidsrechtadvocaat of bijvoorbeeld het kantoor dat de salarisadministratie verzorgt. Hieronder geven we een niet uitputtend overzicht van gevallen waarin wel en die waarin geen loon hoeft te worden doorbetaald ten tijde van corona. In de volgende gevallen is de werkgever verplicht om loon door te betalen:
- Als de werkgever de werknemer verplicht om thuis te blijven waarbij vanwege de functie wel of geen thuiswerk kan worden verricht.
- Als de werknemer is besmet het coronavirus en vanwege de ziekte geen thuiswerk kan verrichten.
- Als de werknemers preventief in quarantaine is geplaatst en er vanwege de functie wel of geen thuiswerk kan worden verricht. Maar let op: Als thuiswerk wel mogelijk is en de werknemer weigert dat dan hoeft er geen loon te worden doorbetaald.
- Als de werknemer zelf thuis wil blijven en daarvoor een gegronde reden heeft, bijvoorbeeld omdat hij of zij tot de risicogroep behoort en/of ziek is.
- Als de werkgever niet genoeg werk heeft voor de werknemer ten gevolge van het coronavirus.Dergelijke loonkosten van de werkgever kunnen dan echter onder bepaalde voorwaarden wel vallen onder de nieuwe Tijdelijke Noodmaatregel voor overbrugging van werkgelegenheid (NOW).
- De werknemer kan niet komen werken omdat de school waar de kinderen op zitten of de kinderopvang gesloten is vanwege het virus. Het moet dan wel gaan om een korte periode.
- De werknemer is niet in staat om op kantoor te komen werken omdat er gezorgd moet worden voor iemand die ziek is waarbij het gaat om een kortdurend ziekteverlof van twee weken
Wanneer hoeft er geen loon worden doorbetaald?
Er zijn echter ook gevallen aan te wijzen waarin de werkgever niet verplicht is om loon door te betalen aan de werknemer, te weten:
- Thuis werken is mogelijk maar de werknemer weigert dat
- De werknemer kan niet komen werken omdat de school waar de kinderen op zitten of de kinderopvang gesloten is vanwege het virus. Het moet dan wel gaan om een lange periode. In die gevallen heeft de werknemer wel het recht om langdurig zorgverlof op te nemen.
- De werknemer heeft geen gegronde reden om niet te werken
Het is overigens raadzaam om juridisch advies in te winnen als u twijfelt over het wel of niet moeten doorbetalen van het loon als werkgever, maar ook als u als werknemer twijfelt of u wel of niet moet komen werken en/of dat uw loon wel of niet moet worden doorbetaald. Voorkomen is wat dat natuurlijk beter dan genezen zullen we maar zeggen.