Indien je vaak overwerkt, moeten deze uren op een andere manier uitbetaald worden. In heel werkend Nederland bouwt iedereen wel een overuren op. In dit artikel kijken we naar het onderwerp overuren uitbetalen.
Allereerst handig om te weten: overuren, worden net zoals gewerkte uren belast in de belastingschijf waarin jouw salaris valt. Overuren maken betekent langer werken dan het aantal uren dat in je contract staat. In het contract of CAO staat hoe deze overuren worden uitbetaald. Er zijn twee opties: tijd voor tijd of tijd voor geld. Meestal is het overwerk dat wordt uitbetaald een maand later. Op het salarisstrook staat dit gedeelte er apart op vermeld in de categorie bijzondere beloning. Hierdoor weet je hoe het zit met overuren uitbetalen.
Hoewel de meeste mensen denken dat er meer belasting over overuren wordt betaald, is dit toch niet zo. Loonbelasting over je overuren zijn hetzelfde als over je normaal gewerkte uren. Indien je structureel overwerkt, kan het zijn dat je salaris in een hogere belastingschijf terecht komt. De meeste mensen blijven in dezelfde belastingschijf en betalen een tarief van 37,35%. Indien je meer verdient dan de belastingschijf waar je in zit toelaat, dan betaal je over het resterende gedeelte van je overuren het tarief van de volgende belastingschijf. Het verschil zit het dus niet in de loonbelasting die je over je overuren betaalt, maar namelijk het feit dat hierop geen loonheffingen worden toegepast.
Bekijk hier het volledige overzicht van alle salarisdocumenten.