Wat zijn emolumenten en wat valt er allemaal onder?

Wellicht ben je in onderhandeling over het salaris van je nieuwe baan of positie of is er geen financiële ruimte meer in je huidige baan. Emolumenten zijn als het ware secundaire arbeidsvoorwaarden, hier kan ook over onderhandeld worden. Emolumenten hebben indirect invloed op je maandelijkse inkomsten. Hieronder lees je wat emolumenten zijn en wat ze kunnen inhouden.

Emolumenten

Emolumenten zijn dus bijkomende inkomsten van je werkgever die buiten het normale salaris vallen. Aanvankelijk van de CAO waar jouw branche onder valt, zijn hier afspraken over gemaakt. Ze kunnen op regelmatige basis worden verstrekt of incidenteel zijn.

Vakantiegeld

De meest bekende is misschien wel het vakantiegeld. Het is gebruikelijk dat dit 8% van het maandelijkse bruto salaris is. Dit wordt uitgekeerd in de maand mei. Tegenwoordig gebruikt niet iedereen dit meer daadwerkelijk voor de vakantie, maar het is een leuke bijkomstigheid.

Reiskostenvergoeding

Deze is ook zeer bekend, namelijk de reiskostenvergoeding. Afhankelijk van het type vervoer – bijvoorbeeld met het ov of met de auto – is er een wettelijk bepaald bedrag hiervoor afgesproken. Dit is een vergoeding van het woon-werkverkeer. Zakelijk gereden kilometers, buiten het woon-werkverkeer, met eigen auto kunnen gedeclareerd worden tegen een nader te bepalen kilometervergoeding. Moet je bijvoorbeeld voor een klant buiten de deur zijn? Dan wordt dit meestal vergoed.

Verzekering

Als medewerker kun je gebruik maken van collectieve verzekeringen. Bijvoorbeeld een zorgverzekering. De werkgever heeft afspraken gemaakt met deze zorgverzekeraar, waardoor jij als werknemer korting kunt krijgen.

Pensioenregeling

Meestal bouw je bij je werkgever een pensioen op. Het is gebruikelijk dat dit via een pensioenfonds verloopt. Bij uitdiensttreding van een bedrijf of organisatie wordt het opgebouwde pensioen overgedragen naar het volgende pensioenfonds van je nieuwe werkgever.

Bijscholing

Cursussen, workshops of deeltijdopleidingen kunnen deels of volledig vergoed worden door je werkgever. Bijvoorbeeld als het handig is als jij je ergens in gaat specialiseren of als er bepaalde skills voor een functie nodig zijn. Soms kan dit ook in teamverband zijn, dan gaat het over zakelijke communicatie of hoe je beter kunt presenteren. Uiteraard is dat allemaal uiteenlopend.

Laptop en telefoon

Het is vrij gebruikelijk bij een vast dienstverband dat de werkgever een computer of laptop voor de werknemer verzorgt waar hij of zijn zijn werkzaamheden op kan uitoefenen. Soms kan dit ook een zakelijke telefoon zijn, of andere extra’s.

Reis naar het buitenland

Deze komt wat minder vaak voor, maar ben je bijvoorbeeld werkzaam in de toeristische branche of moet je voor je werk veel reizen, dan krijg je een zakelijke reis vergoed. Denk aan vliegtickets, hotelovernachting en onkosten.

De bovenstaande voorbeelden van vergoedingen van je werkgever komt vaker voor, maar niet elke werkgever gaat hiermee akkoord. Er zijn een aantal vergoedingen die wettelijk verplicht zijn zoals vakantiegeld uitkering, hier heeft de werkgever geen keuze in. Bij de uitdiensttreding is er sprake van een eindafrekening. Heb je bijvoorbeeld niet al je vakantiedagen opgenomen of recht hebt op vakantiegeld, dan worden deze uitbetaald.

Kort samengevat: emolumenten zijn dus vergoedingen die je krijgt in het kader van je dienstbetrekking maar die niet onder je normale salaris vallen.

Terug naar boven