Uurloon berekenen met eenvoudige methode

Ben je in loondienst bij een Nederlands bedrijf of organisatie? Dan ontvang je maandelijks een salaris wat gelijk is aan of meer is dan het wettelijk minimumloon. Per leeftijd verschilt het minimum maandsalaris. In ieder geval gaat het om een maandsalaris. Aan het einde van de maand krijg je steevast hetzelfde bedrag gestort op jouw rekening. Je kunt aan de hand van onderstaande methode makkelijk het uurloon berekenen.

Uurtarief

Misschien wil je graag jouw uurloon berekenen om te vergelijken met gelijkgestemden die hetzelfde werk uitvoeren, of wil je graag weten wat je nu verdient in vaste dienst om een uurloon als zelfstandige te bepalen. Wat je reden ook is, met deze methode kun je gemakkelijk jouw uurloon berekenen.

Methode uurloon berekenen

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen wat je bruto maandsalaris is. Dit kun je vinden op een loonstrookje of in je bankafschriften. Omdat niet elke maand evenveel dagen heeft, zijn er ook niet standaard vier weken in een maand. Daarom passen we hier de vuistregel toe waarin drie maanden altijd dertien weken heeft. Vermenigvuldig daarom 3 x het maandsalaris en deel het vervolgens door 13 om je weeksalaris te berekenen. Bijvoorbeeld: het bruto maandsalaris bedraagt € 1800. € 1800 x 3 = € 5400. € 5400 / 13 = € 415, 38 afgerond bruto weeksalaris.

Tenslotte kun je het uurloon berekenen door het weeksalaris te delen door het aantal uren dat je per week werkt. Werk bijvoorbeeld 32 uur part time? Dan deel je het weeksalaris door 32 uur. Wanneer je € 415, 38 deelt door 32 uur kom je uit op een gemiddeld bruto uurloon van € 12,98.

Het uurloon wordt bij ons ook altijd op de loonstrookjes aangegeven.

Terug naar boven