Uitleg over je loonstrook
Een loonstrook ziet er bij iedere organisatie weer anders uit en is lang niet altijd even duidelijk. Al die verschillende getallen en benamingen doen veel werknemers duizelen. En hoewel er door meeste programma’s voor salarisverwerking dezelfde termen op de loonstrook hanteren, kunnen er voor hetzelfde gegeven per organisatie toch verschillende aanduidingen worden gebruikt. Verwarring alom. Tijd voor uitleg.
Algemene gegevens
De loonstrook begint meestal met algemene gegevens zoals je naam, geboortedatum, burgerlijke staat, BSN (Burger Service Nummer) en de periode waarop de loonstrook betrekking heeft. Ook staat aangegeven op welke datum de werknemer in dienst is getreden en (in sommige gevallen) voor welke afdeling de werknemer binnen het bedrijf en in welke functie werkzaam is. Dit spreekt allemaal voor zich.
Hieronder de minder voordehandliggende termen:
- Kleur/Tabel, ook wel Tabel/LH-tabel, met daarachter wit of groen. Dit is de verschuldigde belasting over de inkomsten. Deze wordt berekend aan de hand van belastingtabellen. De witte tabellen zijn voor inkomsten uit een huidige dienstbetrekking (bijvoorbeeld salaris). De groene tabellen zijn voor inkomsten uit een vroegere dienstbetrekking (bijvoorbeeld pensioen of een WW-uitkering).
- LH/LHKorting, ofwel loonheffingskorting. Dat is ja of nee. De loonheffingskorting is een korting op de te betalen belasting. Deze korting mag maar bij 1 werkgever of uitkeringsinstantie toegepast worden. Heb je twee inkomens, dan zal er op de ene loonstrook ‘ja’ zijn ingevuld, en bij de andere loonstrook ‘nee’.
- ZVW/WW/WIA, soms zelfs ZFW/WW/WAO/ZW/ZVW: Geeft aan of de werknemer verzekerd is voor de genoemde sociale verzekeringswetten (ZVW=zorgverzekeringswet, WW=werkloosheidswet, WIA=Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, ZFW=ziekenfondswet, WAO=wet arbeidsongeschiktheid, ZW=ziektewet, ZVW=zorgverzekeringswet).
- Speciale tabel. Speciale regelingen voor de belasting.
- Buitenl.Wn. Dit is de toepassing van de 30% regeling voor buitenlandse werknemers. Deze regeling houdt in dat werkgevers hun buitenlandse werknemers een bepaalde belastingvrije vergoeding mogen geven voor de zogenaamde extraterritoriale kosten (onkosten) die een werknemer maakt als gevolg van een tijdelijk verblijf in Nederland.
- Jaarloon BT. Het Jaarloon Bijzonder Tarief is het bruto jaarloon van het vorige jaar.
- Tarief BT. Toegepast Bijzonder Tarief. Dit is het belastingpercentage wat wordt toegepast op eenmalige uitkeringen. Denk bijvoorbeeld aan vakantiegeld, overwerk, 13de maand, een bonus, en de uitbetaling van verlofdagen. Hiervoor geldt een hogere belasting dan over het reguliere loon.
- Periode. Hier tref je het periodenummer en volgnummer. Aan elke periode wordt een nummer toegekend. Zo is bij een maandsalaris de maand maart periode 3, bij een salaris per vier weken is de periode van week 1 t/m 4 periode 1.
- Run nummer. Dit betreft de Bedrijfsrun oftewel de batch waarin de loonstroken worden uitgedraaid.
- Dagen tijdvak. Dit is het tijdvak waarover salaris is berekend (maand, dag, vier weken, week of kwartaal)
- Dagen gewerkt: Aantal werkelijk gewerkte dagen.
- Uren gewerkt: Aantal uren dat de werknemer daadwerkelijk heeft gewerkt.
- Auto v/d zaak. Hier staat vermeld of de werknemer een auto van de zaak heeft.
- Cat. waarde -%: cataloguswaarde van de auto van de zaak. De cataloguswaarde is de officiële nieuwprijs van een auto die geldt op de datum dat de RDW het kenteken deel 1 afgeeft.
Berekening bruto-netto en werkgeverslasten
Hieronder volgen de onderdelen waaruit het salaris is opgebouwd. Het bruto salaris en wat de werkgever uiteindelijk uitkeert.
- Bruto, ook wel vermeld als brutoloon of brutosalaris. Het bruto loon is het loon dat de werknemer verdient. Van dit loon worden vooral sociale premies en belastingen ingehouden.
- Werknemer Verzekering. Hier staan de Inhoudingen werknemersverzekeringen (WIA/WGA/WW) vermeld.
- Loonheffing. Inhouding loonheffing (inkomstenbelasting).
- Netto, ook wel vermeld als nettoloon of nettosalaris. Dit is het resultaat van het brutoloon waar onder andere belasting en sociale premies van zijn afgetrokken. De werkgever houdt deze belasting en premies in op het brutoloon om deze af te dragen aan de overheid. Dit is dus het bedrag dat de werknemer daadwerkelijk krijgt uitbetaald.
- Betalen. Hier staat het bedrag dat overgemaakt moet worden naar het rekeningnummer van de werknemer.
- Reservering Vakantiegeld. Dit zijn de bruto opgebouwde rechten op vakantiegeld sinds de vorige uitbetaling van het vakantiegeld. In de kolommen ‘Res’ en ‘Saldo’ worden de mutaties van deze periode weergegeven.
- Fiscaalloon. Hier staat de Bruto-uitkering plus vergoeding Zorgverzekeringswet. Hierover worden loonbelasting en premie volksverzekeringen betaald.
- Fiscaalloon Tabel. Fiscaalloon wat conform tabel belast wordt.
- Fiscaalloon BT betekent Fiscaalloon Bijzonder Tarief. Het bijzonder tarief is de belasting over bijzondere inkomsten zoals een dertiende maand, achterstallig loon, uitbetaalde vakantiedagen en vakantiegeld. Het gaat hierbij dus om inkomsten bovenop het normale inkomen.
- SVW Loon. Loon sociale verzekeringen. Het bedrag waarover de sociale verzekeringspremies worden berekend.
- Zvw Loon. Bruto loon minus de SV-premie, de werknemerspremie voor WW.
- WW Loon. Loon voor berekening Werkloosheidspremie.
- WAO Loon. Loon voor berekening WAO-premie.
- Dagen gewerkt. Aantal werkelijk gewerkte dagen.
- Dagen tijdvak. Aantal dagen per tijdvak.
- Uren gewerkt. Aantal werkelijk gewerkte uren.
- Franchise d.p. Franchise in deze periode. De meeste pensioenpremies hanteren een franchise. Dat is het deel waarover geen premie berekend wordt.
- Franchise Cum. Franchise Cumulatief.
- Arbeidskorting d.p. Arbeidskorting in deze periode. Een werknemer die loon ontvangt heeft recht op arbeidskorting (ook wel heffingskorting of loonheffingskorting genoemd). De arbeidskorting wordt berekend over het loon uit de huidige dienstbetrekking, met uitzondering van bijzondere beloningen. De arbeidskorting waar de werknemer recht op heeft, wordt afgetrokken van de door door de werknemer te betalen loonheffing.
- Arbeidskorting cum. Arbeidskorting cumulatief. Dit is de som van de arbeidskorting vanaf de start van de dienstbetrekking tot aan de laatste, huidige periode.
Bent u op zoek naar een salarisadministratie-bureau waar u uw maandelijkse salarisadministratie kunt uitbesteden? Dan bent u aan het goede adres bij HetSalarisKantoor.nl.