DGA salaris 2021

DGA is afkorting voor directeur-grootaandeelhouder. Door de Belastingdienst word je als DGA aangemerkt wanneer je minimaal 5% van de aandelen bezit in een BV en daarnaast werkzaam bent in de BV. Ben je benieuwd wat het DGA Salaris voor 2021 is?

Vereisten DGA

DGA staat dus voor directeur-grootaandeelhouder. Niet elke ondernemer is automatisch een DGA, zelfs niet als je eigenaar bent. Maar wat maakt dan iemand een DGA? Daarover is geen specifieke afbakening. Ben je directeur-grootaandeelhouder, oftewel DGA? Dan maakt de titel van jouw functie hiervoor niet uit. Wat wel uitmaakt zijn praktisch gezien de werkzaamheden die je verricht. Echter, de DGA heeft een complexe fiscale en arbeidsrechtelijke positie. Je werkt in een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv). Als DGA ben je dus in dienst van een rechtspersoon en ben je dus niet aansprakelijk voor de eventuele schulden van het bedrijf.

Pensioen DGA

Enkele jaren geleden kon een DGA een pensioen in eigen beheer opbouwen binnen de eigen bv of nv. Deze mogelijkheid bestaat niet meer, hoewel er andere opties zijn om een oudedagsvoorziening op te zetten. Dit kan door middel van een eigen pensioenverzekering of lijfrente aan te schaffen en door kapitaal op te bouwen binnen de bv of nv. Als directeur-grootaandeelhouder word je door de werknemersverzekeringen niet als werknemer in dienstbetrekking beschouwd. Hierdoor betaal je geen premies maar ontvang je ook geen uitkeringen.

Salaris DGA

Volgens de gebruikelijk loon regeling moet de DGA een gebruikelijk salaris ontvangen. Hieronder valt te verstaan dat het salaris het hoogste moet zijn van drie loonniveaus, namelijk: 75% van het salaris uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking in een situatie waarbij geen sprake is van een aanmerkelijk belang; het hoogste salaris van de werknemers die in dienst zijn van de vennootschap en tot slot het bedrag per jaar welke hieronder te lezen is. Een DGA mag zelf niet bepalen hoeveel loon hij zichzelf uitbetaalt. Elk jaar wordt vastgesteld wat de minimale gebruikelijke salaris is voor de DGA. In 2019 en 2020 was het gebruikelijke loon voor de DGA €46.000. Het DGA salaris 2021 is €47.000.
Indien je meer informatie over dit onderwerp wil ontvangen of financieel advies nodig hebt, neem dan contact met ons op.

Terug naar boven