Vakantie vieren is heel erg fijn. Wanneer je voor een baas werkt bouw je vakantiedagen op zodat jij op vakantie kunt maar wel gewoon doorbetaalt krijgt. Ieder jaar weer een heerlijk vooruitzicht dus. In ons land kennen we twee soorten vakantiedagen. We hebben de wettelijke vakantiedagen en de bovenwettelijke vakantiedagen. Maar wat zijn nu precies bovenwettelijke vakantiedagen?
Vakantiedagen die worden opgebouwd boven op de wettelijke minimum vakantiedagen worden bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. Het aantal uren of dagen wat er onder deze bovenwettelijke vakantiedagen valt is opgenomen in de arbeidsovereenkomst of in de cao.
Een werkgever is niet verplicht om de werknemer bovenwettelijke vakantiedagen te geven. Dit is alleen een verplichting wanneer het aangegeven is in de arbeidsovereenkomst of de cao. Wanneer een werkgever besloten heeft om zijn of haar werknemers bovenwettelijke vakantiedagen te geven dan is het verstandig om als werkgever zijnde hierover in gesprek te gaan met werknemers.
Van de wettelijke vakantiedagen weten we dat deze zes maanden geldig blijven na opbouw ervan. De bovenwettelijke vakantiedagen die zijn veel langer geldig. Deze zijn namelijk vijf jaar geldig. Heb je ze na vijf jaar na de opbouw van de bovenwettelijke vakantiedagen nog niet opgemaakt? Dan komen deze dagen te vervallen.
Ziektedagen komen soms ook in aanmerking om als bovenwettelijk verlof gebruikt te worden. Als werkgever moeten hierover afspraken gemaakt worden met de werknemer.
Je kunt deze afspraken maken wanneer je de arbeidsovereenkomst sluit. Er wordt dan een schriftelijke afspraak gemaakt met elkaar of er een mogelijkheid is om bovenwettelijke vakantiedagen in te ruilen voor ziektedagen.
Deze afspraak kun je ook met elkaar maken wanneer er ziekteverzuim is. Dit wordt vaak gedaan wanneer er sprake is van een langdurig ziekteverzuim.
Heb je nog bovenwettelijke vakantiedagen staan en wil je deze laten uitbetalen? Dit kan alleen wanneer er van twee kanten toestemming is. Zowel de werkgever als de werknemer moeten daar toestemming voor geven om tot uitbetaling van deze uren over te mogen gaan.
Heb je vakantie opgenomen aan de hand van je bovenwettelijke vakantiedagen? Dan kan het bedrijf deze vakantie intrekken. Dit mag alleen wanneer er duidelijk aan te tonen is dat het bedrijf in grote problemen gaat komen wanneer er door jou vakantie wordt genomen in de periode die jij hebt aangegeven.
Het enige waar rekening mee gehouden moet worden is dat de werkgever moet gaan opdraaien voor de kosten die al zijn gemaakt. Heeft de werknemer bijvoorbeeld een reis geboekt en wil de werkgever per se de bovenwettelijke vakantiedagen intrekken? Dan is de werkgever verantwoordelijk voor de kosten. In dit geval dus voor de kosten van de reis die is geboekt.
Hoe de opbouw van de bovenwettelijke vakantiedagen exact in elkaar zit is verschillend. Dit moet worden vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Tijdens ziekte bouwt de werknemer gewoon bovenwettelijke vakantiedagen op.