085-4010858

Feestdagen 2018

Nieuwjaarsdag – 1 januari
Goede Vrijdag – de vrijdag voor Pasen, 30 maart
Pasen: 1 en 2 april
Koningsdag – 27 april
Bevrijdingsdag – 5 mei
Hemelvaartsdag – 10 mei
Pinksteren: 20 en 21 mei
Eerste en tweede Kerstdag – 25 en 26 december

Algemeen erkende feestdagen

Algemeen erkende feestdagen in de zin van de wet (Burgerlijk Wetboek) zijn: de Nieuwjaarsdag, de Christelijke tweede Paas- en Pinksterdag, de beide Kerstdagen, de Hemelvaartsdag, de dag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd en de vijfde mei. Van die wettelijke, algemeen erkende feestdagen worden alleen de christelijke feestdagen gezien als ‘zondag’. Dus alleen de christelijke feestdagen gelden als verplichte vrije dag. Op deze dagen zijn zowel overheidsinstellingen als het bedrijfsleven vrij en draaien publieke instellingen als ziekenhuizen en de spoorwegen meestal zondagsdiensten.

Koningsdag en Bevrijdingsdag

Koningsdag (27 april) is naast Bevrijdingsdag (5 mei) een nationale feestdag in Nederland.
Koningsdag is een verplichte vrije dag. Bevrijdingsdag is sinds 1990 aangewezen als een jaarlijkse nationale feestdag. Maar werkgevers hoeven alleen in lustrumjaren (2010, 2015, 2020, etc.) werknemers een vrije dag te geven.

In de CAO mag hiervan afgeweken worden. De Uitzend-CAO’s van de ABU en NBBU volgen de Feestdagen van het Burgerlijk Wetboek, behalve dat er geen recht is op doorbetaling als de feestdag op een zondag valt.

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is soms een (verplichte) vrije dag, afhankelijk van de CAO die van toepassing is.

Afspraken in de CAO

In de CAO staan de afspraken over de feestdagen en andere verplichte vrije dagen. In een CAO kunnen ook andere vrije dagen worden benoemd, bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaartsdag. Dat is dus geen feestdag, maar een collectieve vrije dag. Hiervoor moet een werknemer dan een vakantie- of ADV dag inleveren.